Snickaremästaren Karl Johan Johansson (Kalle i Kroken) föddes i Åsa, Rödmossa 1864, död 1940. Han gifte sig 1891 med Vilhelmina (Mina) Kristina Samuelsdotter, född 1867 i Ånhults Hulingsgård, död 1951. Boningshuset flyttades till sin nuvarande plats vid Häradsvägen 1867.Det låg tidigare i Krokängen, cirka 100 m söder om vår gård. Karl Johan och Mina flyttade dit 1891.

Karl Johan byggde senare en liten verkstad. Där hade han plan- och rikthyvel, borrmaskin och bandsåg. Här liksom i andra fabriker utan vattenkraft, hade man en fotogenmotor.
I början av 1900-talet arbetade Robert Petersson hos Karl Johan. Han lärde sig också bildhuggeri. År 1908 gifte han sig med Karl Johans syster Anna Johansson från Åsa i Rödmossa. De bosatte sig i Misterhult Där var han verksam som bildhuggare till sin död 1932.

Karl Johan och Wilhelmina hade inga egna barn, men en systerson till Wilhelmina. Erik Linder var bosatt hos dem 1900 till 1916. De kallade honom för sin fosterson. 1916, då han var tjugo år flyttade han tillbaka till sina föräldrar i Stockholm. Då var han fullärd bildhuggare. Han var posttjänsteman men han var en också en duktig skulptör och målare.

Karl Johan var en duktig möbelsnickare. Han tillverkade olika slags möbler, men också hela möblemang. En möbelhandlare i Växjö köpte en del av hans möbler. Karl Johan åkte då och då till Växjö, för att sälja möbler till denne. Möblerna kördes till närmaste järnvägsstation av Karl Johan Rydh, som arrenderade en gård i Rödmossa. Möbeltillverkningen upphörde i slutet av 1930-talet.

Förutom bostadshuset och verkstaden fanns ett uthus på tomten, med vedbod, plats för gris och höns samt vagnbod. Kvar finns nu bostadshuset och verkstaden. De ägs nu av Sven Erik Linder i Stockholm. Hans farmor var syster med Wilhelmina.

De som nu är unga och växt upp i Rödmossa, vill i sina hem gärna ha möbler med anknytning till snickarna i Rödmossa. Det kan vara ett helt möblemang, men de sätter också värde på ett skåp eller ett par stolar. De är glada över att de har växt upp i en by med så duktiga yrkesmän.

Birger Petersson, Rödmossa