Utställningar

Vattenhjulet

Vattenhjulet är drivkraften i museets verksamhet.
Det första vattenhjulet på platsen byggdes ca 1895, det nuvarande hundra år senare.

    

Verkstaden

Hjärtat i museet är den remdrivna snickeriverkstaden som hämtar kraft från vattenhjulet i Virserumsån utanför husknuten.

Maskinerna har till största delen tillverkats på Hjorteströms Mekaniska Verkstad några kilometer från Virserum och i Vetlanda. De har hämtats från olika nerlagda fabriker i trakten. Maskinparken är i daglig drift, under sommarhalvåret.

Övrig utställning

I museet kan du se handgjorda verktyg och mängder av gamla foton från den tiden det var vanligt att samla alla arbetare utanför fabrikslokalen och föreviga händelsen.

Det finns även en avdelning där vi visar ett urval av Virserumstillverkade möbler, från de första handgjorda björkmöblerna till 1950-60 talets soffor och hyllsystem.

En gammel journalfilm som spelades in till den stora Virserumsutställningen 1947 rullar på övervåningen. Filmen visar klipp från de olika företagen som fanns i Virserum vid den tiden, och berättar om företagens produktion.

Smedjan

”Smedjan” är egentligen en liten mekanisk verkstad med ässja.

Den ursprungliga Gillmans smedja låg inne på Bolagsområdet uppströms vid torkladan, men var i så dålig skick att den inte kunde räddas.

Gillman själv var ett tekniskt snille som hade hand om maskinparken på Oskar Edv. Ekelunds Snickeriaktiebolag.

”Smedjan” innehäller även en utställning om Demanders verktygsfabrik.

Sågen

Det fina gamla sågverket drivs av en tändkulemotor från Målilla Mekaniska Verkstad.

Ungefär varannan söndag under sommarmånaderna körs sågverket igång.

I sågverket finns också en träullshyvel.