Karl Emil Karlsson var född i Fagerhult 1854. 1878 bodde han i Tynshult och i vigselboken står han som dräng. Men troligen var han som många andra i Tynshult på den tiden snickarlärling. Han gifte sig 1878 med Matilda Karolina Erlandsdotter 1855-1926 från Lilla Ånhult.

Hans yrke angavs vara svarvare. Var han bodde den första tiden vet jag inte.
År 1904 köpte han en tomt vid Häradsvägen av August Petersson för 400 kronor. Här byggde han ett bostadshus, en verkstad med plats för tre snickare samt ett uthus med plats för för några smådjur samt den obligatoriska möbelvagnen med flak, som användes att köra möblerna på till närmaste järnvägsstation. I början av 1870-talet anlades den första järnvägen i trakten, med Målilla som närmaste station. 1906 blev järnvägen mellan Vetlanda och Målilla klar, med Järnforsen som närmaste station. Till Virserum kom järnvägen från Växjö via Åseda 1912 och 1922 öppnades delen Virserum-Hultsfred för trafik. Vid möbelfabrikerna hade man egna fjädervagnar med flak för transporterna. Man lejde häst och körkarl av en bonde i byn. Åt denna fabrik körde K. E. Gustafssons dräng Källstrand möbler i många år.

I verkstaden fanns plan- och rikthyvel, fräs och borrmaskin samt svarv. Här liksom i andra fabriker i Rödmossa hade man en fotogenmotor för drift av maskinerna. Men senare blev det elström. Här arbetade, förutom Karl Emil Karlsson hans svåger August Erland Gunnar samt senare dennas söner Hjalmar och Erik.

Man tillverkade matbord och linneskåp till Svensk Hemslöjd i Stockholm. Materialet var ek och björk. Även hela möblemang tillverkades. Karl Emil och Matilda hade inga barn. Efter hans död 1925 övertogs fabriken av Hjalmar och Erik Gunnar. Rörelsen avvecklades 1936.
I mitten av 1990-talet tog Klara Forsell, bosatt i Älvsjö, kontakt med mig. På något sätt hade hon fått reda på att jag bodde i närheten av fabriken. Hon hade ett skåp tillverkat i K. E. Karlsson verkstad. hon ville ha lite uppgifter om K. E. Karlssons fabrik, vilka som arbetade där mm. Senare fick jag några fotografier ”Av vårt vackra skåp från K. E. Karlssons verkstad”.

Fabriken revs i slutet av 1950-talet. Bostadshuset och uthuset finns fortfarande kvar. Fastigheten köptes 1957 av Lilly och Ernst Törnqvist.
Birger Petersson, Rödmossa