J. A. Jonsson föddes i Fagerhult 1859. Han flyttade 1883 till Tynshult där han som många andra lärde sig möbelsnickeriet från grunden. Han gifte sig 1884 med Anna Kristina Karlsdotter född i Fagerhult 1865. Familjen flyttade till Rödmossa 1886. Här byggde han en fabrik och ett bostadshus vid den gamla Häradsvägen. Byggnaderna låg egentligen i Misterhult, men både i dagligt tal och i postadressen kallades det Rödmossa.

Johan Alfred Jonssons fabrik var den största av de tre möbelfabriker som jag kommer ihåg i Rödmossa. Fabriken startade omkring 1890. Här fanns nog maskiner ganska tidigt.
För driften hade man en fotogenmotor. Men vid årsskiftet 1914- 1915 kom elströmmen till fabriker och boningshus i Rödmossa. Man hade också ett eget sågverk, som låg öster om Häradsvägen. Där fanns en sågbänk med en klinga. Tyvärr var elmotorn för svag för ektimret. När telefonen kom till Virserum 1903 var Johan Alfred Jonsson tillsamman med två andra Rödmossabor med bland de första abonnenterna. Då kunde man vara tre abonnenter på samma ledning.

Mest känd blev denna möbelfabrik genom sin ”Gripsholmsmöbel” tillverkad i ek. Virserums möbelindustrimuseum har en sådan möbel. Den tillverkades åt J. A. Jonssons son Josef när han gifte sig.

På fabriken fanns cirka tio arbetare. Förutom Johan Alfred Jonsson, sönerna Gunnar och Josef och fostersonen Åke Tistler, arbetade här, Henning Karlsson, Emil Johansson och sonen Bertil, Lund, Herbert Augustinus och svarvare Axel Vesterberg.

För bildhuggeriet svarade Robert Petersson i Misterhult. Johan Alfred Jonsson avled 1934 och vid samma tid avvecklades rörelsen. Fabriken är borta, men bostadshuset finns kvar som fritidshus. Det är också intressant att notera att här bodde flera friarbetare, gesäller.
Birger Petersson, Rödmossa